dimarts, 27 de febrer del 2018

La Tallada - Garrigoles - Viladamat - Ruïnes d'Empúries

Dissabte 10 febrer 2018 (Mª Clara Martínez)
Una ruta espectacular, per la bellesa dels seus racons, les vistes, i la història que s'amaga darrere les pedres d'Empúries. Hem caminat per terres de l'Empordà, a cavall entre l'Alt i el Baix Empordà.
Sortim de La Tallada d'Empordà, un dels típics pobles del Baix Empordà, ben conservat, amb el seu nucli antic ancorat al seu passat medieval. En destaca l'església parroquial de Santa Maria i les restes del recinte murallat, en el que es conserven les restes de sis, de les seves set torres.











Iniciem la caminada d'avui posant rumb a Marenyà, un petit nucli de població que pertany al municipi de La Tallada d'Empordà. A la part més elevada del nucli hi trobem l'església de Sant Esteve, un notable edifici religiós.
Seguim la nostra ruta i ens dirigim a Garrigoles, un altre petit poble encara del Baix Empordà on, al bell mig de les masies que formen el nucli, hi ha l'església parroquial de Sant Sadurní. Les terres que envolten aquest nucli de població van estar sembrades de vinya fins que va arribar la fil·loxera. Des de les hores, es conrea cereal, ferratges, oliveres i altres cultius de secà, al temps que hi ha força boscos de pi.
En el pati d'una masia deshabitada de Garrigoles hi trobem aixoplug de la tramuntana que comença a bufar amb força i recuperem forces amb un bon esmorzar. Amb les piles carregades, ara enfilem cap el Puig Segalar.
En suau pujada, per pistes forestals i algun sender, envoltats de boscos de pins joves, i amb un tast de les vistes que tindrem a dalt, anem fent camí fins assolir el seu cim. 











Aquest és un cim modest, uns 175 metres, però és una talaia espectacular que deixa als nostres peus tota la plana empordanesa i que ens permet una extraordinària vista del golf de Roses, el Montgrí, el Pirineu, el Montseny.... El seu entorn ha sigut arranjat amb un espai amb taules i bancs per fer-hi pic-nic, o per reposar. I al cim hi ha un vèrtex geodèsic i un plafó amb el que podem orientar-nos i identificar les muntanyes i els llocs que es mostren davant nostre. Cal destacar també que en aquest cim ens trobem en la frontera entre el Baix i l'Alt Empordà.
Avui tenim un company de ruta que ens fa una mica la guitza.... un fort vent de tramuntana. Aquest vent és típic de la zona de l'Empordà, i com més al nord, més fort bufa. I sol ser molt fred, atès que ve directament de la zona polar, travessa el Pirineu, que en aquesta època sol estar nevat, i sembla tallar-nos la pell. No tardem en començar a baixar del Puig Segalar, en direcció a Viladamat, ara ja a l'Alt Empordà. Abans d'arribar-hi però, passem pel castell de Sant Feliu de la Garriga, adossat a l'església de Sant Feliu. Actualment s'estan excavant i restaurant els dos edificis.











En poca estona ja som a Viladamat. Aquesta població és d'origen romà, així ens ho dona a entendre la seva distribució urbana, un nucli de carrers rectilinis formant angles rectes, i les restes arqueològiques que s'han trobat. En aquest poble hi trobem l'església de Sant Quirze, el palau gòtic de la Pabordia i el jaciment arqueològic dels Tolegassos, on s'ha posat al descobert una vil·la romana, dues petites necròpolis familiars i un forn de teules. Deixem Viladamat i ja enfilem cap a Sant Martí d'Empúries. Abans però, passem pel petit nucli de Cinc Claus, format per uns pocs masos (cinc, originàriament), l'ermita de Santa Reparada i les restes del castell.
I arribem a Sant Martí d'Empúries, una vila de caràcter medieval, que als segles IX, X i XI va ser la capital del Comtat d'Empúries fins que el 1078 es va traslladar a Castelló d'Empúries, lloc menys exposat als atacs.
Aquí hi destaquen l'església de Sant Martí, el castell, les muralles, la Casa del Servei Forestal i el Jardí Víctor Català.
I per acabar la sortida d'avui, visita obligada a les Ruïnes d'Empúries. Aquest és l'únic lloc on es concentren alhora una ciutat i una factoria gregues, un poblat dels indigetes i una ciutat romana. Seria imperdonable arribar fins aquí i no fer una visita a aquest magnífic recinte, així com recorre el camí que
voreja la platja fins la propera població de l'Escala.











Aquest ha sigut un recorregut molt agradable, molt planer, i molt fàcil de fer. Recomanable per fer amb nens, a peu o en bicicleta, i en qualsevol època de l'any, Es pot fer tot o el tram que es desitgi, sense presses, assaborint cada racó, cada poble....


Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.