dijous, 2 de febrer del 2017

Vall de Cardó

Vàrem escollir la Vall de Cardó per fer primera sortida de l'any del Caminant per Catalunya el passat dissabte 7 de gener. Un paratge d'una gran bellesa paisatgística, vorejada de muntanyes d'aspecte feréstec.
Aquest indret pertany a la població de Benifallet, a la comarca del Baix Ebre, tot i que per accedir-hi s'ha de passar per una carretera estreta que surt de la veïna població de Rasquera (Ribera d'Ebre)










Presideix la vall el que queda de l'antic Balneari de Cardó, que anteriorment havia estat un convent. Està situat al capdamunt de l'espectacular cingle del Salt del Frare.  L'edifici original fou construït el 1606 per establir-hi una comunitat religiosa. El convent fou suprimit amb les desamortitzacions eclesiàstiques del 1835 i convertit en balneari el 1866 aprofitant les aigües medicinals. Actualment està gairebé enrunat, tot i que encara en mantenen en peu gran part de les estructures dels edificis. Hi ha varis projectes de recuperar el seu us per el grup Pascual però de moment no s'hi treballa.
Just al costat hi ha una petita planta embotelladora on es comercialitzava l'aigua de Cardó.
A partir d'aquest punt, nosaltres hem fet la ruta de les ermites. Son 14 les que es poden arribar a veure per aquests entorns, juntament amb fonts i alguna petita cova.











N'hi ha que son ben curioses, com l'ermita de la Columna que està sobre una roca espectacular. Altres estàn dedicades a Sant Jeroni, Sant Joan, Sant Onofre, Sant Elíes, Sant Roc, de la Trinitat, de l'Àngel o de Santa Anna entre d'altres noms.
La llàstima és que gairebé totes estàn en molt mal estat, però ens permet tenir una idea que com era la vida en aquestes contrades en temps passats, on la pau i la tranquilitat han perdurat en el temps.