dimecres, 9 de març del 2016

Castells de la Marca del Gaià

El passat dissabte dia 5 de març de 2016 l’equip de Caminant per Catalunya va fer una excursió per alguns dels castells de la Marca del Gaià, acompanyats per gent que coneix molt bé la zona. 

L’excursió va consistir en una sortida circular que, sortint del petit poblet de Vallespinosa, va portar-nos al castell de Saborella, a continuació al de Selmella i finalment al de Vallespinosa.

Una excursió magnífica, en una dia radiant, encara que amb una mica de vent. El bloc del Gaià consisteix en un espai muntanyós, solcat pel riu Gaià, que desguassa a Tamarit, abans de l’inici de la plana de Tarragona. Aquesta espai va ser durant els segles X a XII un espai de frontera amb el món sarraí. A la zona hi ha més de quaranta castells, torres de guaita i cases fortes, en un espai ple de bellesa, bones vistes i imatges plenes d’interès.
Aquests castells de la Marca del Gaià, que en diferents èpoques han estat utilitzats (guerra civil catalana del segle XV, guerra dels Segadors, carlinades,...) tenen alguns d’ells unes construccions considerables.
El castell del Saborella, el primer que varem visitar té el primer registre documental al segle XII, però molt segurament té fonaments anteriors.











El de Selmella, amb una vista molt espectacular sobre la plana de Tarragona, és un típic castell roquer, on les parets donen continuïtat a la roca viva. Al poblet deshabitat de Selmella hi ha una església romànica que cau a trossos, sense cap signe de que tingui un final digne.
El castell de Vallespinosa, sobre el petit poble, té construccions menys impressionants, però mereix també un esguard. L’excursió va tenir altres punts d’interès, en un espai geogràfic que té moltes possibilitats i del que es pot gaudir molt.


Un patrimoni impressionant, que no té l’adequada conservació, ni la difusió que es mereix.

Texte: Antoni Llagostera - Fotos: Julio Santiago i Mª Clara Martínez