dilluns, 4 de maig del 2015

Matagalls

El passat dissabte 25 d'abril vàrem tornar a pujar al Matagalls, però aquesta vegada per un recorregut diferent, no tant utilitzat com pot ser del de coll de Formic, ho hem fet per "camins antics" amb l'amic Josep Mª Baró.
El punt de sortida el trobem a l'hotel Sant Bernat, situat al cor del Montseny.
Hi hem arribat seguint la mateixa carretera de passa per coll Formic que des de Seva i el Bruc enllaça amb Palautordera. (Hi trobem un trencant al punt kilomètric 21 que ens hi acosta). Aquest lloc ja és meravellós. Just al costat hi ha una ermita neoromànica de Sant Bernat de Menthon, fundada l'any 1952 en devoció al patró dels muntanyencs. 










Estem a 835 metres i si ho comparem amb coll Formic (1.142 m) ja ens podem fer una idea de que la excursió és una mica dura. Ens esperen gairebé 900 metres de desnivell fins al cim. El camí però és molt maco i està força indicat.
Pujem per la vessant sud-est de la muntanya. Les vistes també son espectaculars. Podem contemplar la Vall de la Tordera i les muntanyes del Vallès. En algun tram la pujada es intensa i cal agafar s'ho amb calma. com hem fet nosaltres fins i tot parant a esmorzar. Mica en mica anem arribant als prats verds de la serra i ja comencem a veure el cim. Ens cal superar el turó de la Bandera i passant per el collet de l'Home Mort ens acostem al Matagalls. Portem 5 kilòmetres de ruta. Tot i que avui la calitxa ens ha fet una mala passada, les vistes son magnífiques mirem cap on mirem. Com sol ser habitual, aquest cim és molt concorregut encara que per la nostra ruta hem trobat molt poca gent.


Desprès de gaudir amb tots els sentits d'aquesta muntanya hem tornat a fer camí passant però per la Vall de Sant Marçal seguint el GR 5.2 des del coll de l'Home Mort. Aquest recorregut també es molt maco i molt recomanable de fer. Passem per coll Pregon on ens hem desviat un moment per anar a la font de Coll Pregon que no està gaire lluny). Recuperant el camí també cal anar amb calma ja que ara el desnivell el trobem de baixada. Es magnífic veure les fagedes a mida que perds alçada com cada vegada tenen més fulles verdes en aquesta epoca de l'any. Aquesta ruta també sol ser molt freqüentada. Al cap d'una bona estona arribem al coll de Sant Marçal on coincidim amb la carretera que enllaça Santa Fe de Montseny amb Viladrau.
Aquí hi ha la taula dels tres bisbes, on coincideixen el de Barcelona, Vic i Girona. També conflueixen les tres comarques (Vallès Oriental, Osona i la Selva). Ben a prop hi ha l'ermita romànica de Sant Marçal de Montseny. Te un absis circular, volta de mig punt i un campanar d'espedanya. Fotografia obligada de la ruta d'avui. 










Ben a prop també hi trobem la font Bona, ideal per refrescar-nos una mica i omplir la cantimplora. Aquí neix el riu la Tordera.
A partir d'aquí ens cal tornar cap al punt de sortida per un recorregut combinant corriols i pistes.


Una sortida molt bonica acompanyats de bona gent on en Joan ha introduït una nova paraula al vocabulari del caminant: "Baronada" que tot i que no hem tingut cap "Llagosterada" si no tenim en compte el desnivell acumulat que hem fet avui. Gairebé 2000 metres en 15 kilómetres. També cal posar-hi el "Bisolvon" una mena d'Orujo casolà que fa en Julio que et posa les piles.
Acabem felicitant als nostres companys "5 d'aquí i 1 d'allà" que un any més han participat amb èxit a la Trailwalker.