dilluns, 20 d’octubre del 2014

Del collet de les Barraques al Pas dels Lladres

Un bon temps converteix una excursió en una bona experiència, però si la llum és insuperable i el sol no castiga, el gaudi esdevé d’un nivell orgiàstic.
El dissabte 18 d’octubre de 2014 havíem decidit fer l’excursió collet de les Barraques (Planoles) al Pas del Lladres.
Com sempre la nostra intenció es trufada d’elements: Carena de la Vaquerissa, Puig de Dòrria, Pas del Lladres, Tossal del Pas del Lladres, cova de la Fontseca, cabanes de la Baga de Feliu i de la Vaquerissa i mines del collet de les Barraques. 













La pujada és bastant ferma, més de 700 metres de desnivell, però es fa sense grans pitrades, de les que et deixen desfet. El sol llueix i els colors desplegant la seva intensitat. Hi ha gent pujant cap el Puigmal per aquest costat. La pujada per la carena de la Vaquerissa té l’al·licient que a banda i banda tens unes panoràmiques excel·lents, amb la serra de Montgrony vista en la seva plenitud a un costat i la bèstia grossa del Puigmal a l’altra. Hi ha vistes impressionants de la Coma de Planés i dels plans de Nevà.
Com una curiositat, en el tall que forma del coll de Coma Armada, veiem aparèixer ben retallada la silueta de Montserrat.


Anem fins el Puig de Dòrria, amb el seu punt geodèsic, que és un punt on veiem el Pedraforca i el Cadí. Unes vistes, com podeu comprovar excepcionals.
Dalt del Tossal del Pas del Lladres la vista sobre la Cerdanya, amb Puigcerdà i Font Romeu, és d’una nitidesa poques vegades igualada. El Peric i el Carlit, apareixen al fons.
De baixada passem per la cova de la Fontseca, en la coma del mateix nom, on hi ha isards que ens miren amb desconfiança. Continuem baixavan i encara trobem en ple mes d’octubre, vacades i a la cabana de la baga de Feliu unes eugues i cavalls cerdans.











Les dues cabanes de la baga de Feliu i de la Vaquerissa son una obra molt reeixida de l’arquitectura popular, en molt bon estat de conservació.
Per cert, Eudald que la cabana d’en Teixidor, a la carena de la Vaquerissa, està en una estat lamentable, totalment enderrocada. Un té que vigilar més per la seves propietats, encara que sols siguin de nom!


(Foto al remuntador Montserrat estació Puigmal 2000)

Tant d’anada com de tornada, tant el Manolo com la Sandra han trobat bolets.
Dies de clima tant excepcional et permeten gaudir molt d’una excursió!

Antoni Llagostera Fernández