diumenge, 29 de juny del 2014

Castell de Gurb i Sans Miquel de Sorerols

Dues sortides més amb en Toni Vilaró descobrint paratges de la comarca d'Osona. La primera el passat 12 de juny on vàrem fer una circular per Gurb, amb la visita al seu castell.
Està situat al centre del municipi, a 841 m. i s'alça darrere mateix de l'antiga església parroquial de Sant Andreu. Al cim hi ha una creu de ferro. Després de la seva ruïna pràcticament des del segle XIV, en una excavació del 1968 hi aparegué la base d'una gran torre circular, fragments de muralla, els inicis d'un arc i la cisterna. També es van trobar les restes de la capella de Sant Esteve, que al segle XIV tenia capellà i benifici propi.
I també hem visitat l'església romànica de Sant Andreu de Gurb. Apareix documentada l'any 942 i devia pertànyer als senyors del castell.
L'edifici actual data del segle XII, aprofitant de l'enterior només el campanar preromànic. L'exterior de l'absis està molt ben conservat.



I la segona excursió, el 19 de juny, a la zona de Tavertet. Primer vàrem visitar l'antiga església parroquial del municipi, situada en una península formada per la riera de les Gorgues, el Ter i la riera de Balà.
Ens referim a Sant Miquel de Sorerols, que existia ja el 1062. L'església, consagrada el 1091 i reformada el 1138, és un bonic exemplar romànic llombard i es troba davant del castell de Sorerols o de Sobiranes.
I aprofitant que erem a la zona de Tavertet vem visitar la cova de Bora Fosca. Una cavitat coneguda des de fa molts anys que ha anat ampliant el seu recorregut fins a l'actual d'uns 1.200 metres. L'entrada està tancada amb una clau que es pot demanar a la masia de Can Subiranes. Està plena de galeries amb espectaculars estalactites. Algún tram està equipat per passar-hi. Es interessant des del punt de vista espeleològic i entomològic.
Nosaltres l'hem visitat amb en Francesc Subiranes i en Joan Noguer.