dimecres, 13 de novembre del 2013

Terres altes de l'alt Freser

Una excursió per un espai poc transitat. Aquesta era l’aposta que varem fer el passat dissabte, 12 d’octubre de 2013, fent una excursió circular que ens va portar des d’Ull de Ter fins a Coma de Vaca, però passant inicialment per els Aigols Podrits (que ja eren gelats), la jaça dels Frares, les Trumferes, la coma de les Eugues amb la seva font dels Emprius, el pla de l’Aiguardent i la jaça de dalt de Coma de Vaca.

El dia va presentar ventós, però alhora (“no hay mal que por bien no venga”) hi havia un cel molt transparent.
La veritat és que l’espai de la primera part de l’excursió és una zona poc transitada, situada entre el camí tradicional d’Ull de Ter a Núria, per la carena, i la vall del Freser. No cal dir que hi érem nosaltres sols i tres o quatre grossos ramats de cabirols, que miraven encuriosits la presència d’estranys.

Cal dir que la zona alta de Coma de Vaca, amb el pla de l’Aiguardent, la Jaça de Dalt (amb les seves vuit restes de cabanes) i la impressionant pleta dels Eugassers, son llocs dignes de ser visitats.











Una cop feta aquesta part de l’excursió fou necessari arribar-se fins el refugi de Coma de Vaca, passant abans per la veïna la barraca rodona d’en Salita, anomenada també barraca de Coma de Vaca (La Plana).
La pujada de retorn cap a Ull de Ter es va fer seguint el camí que passa pel costat del Freser, amb vistes a un conjunt impressionat de construccions ramaderes, de gran volum i interès: jaça del Recó, jaça del Roc de l’Orri (amb la seva imposant pleta) i Jaça Grossa del Freser, amb les restes de la barraca dels Eugassers, situada al costat del pluviòmetre.
I arribats a aquest punt, un esforç que et fa maleir, la pujada al coll de la Marrana. Un esforç com aquest, quan ja s’ha fet més de disset quilòmetres, costa de fer.


En resum, una excursió magnífica, per un lloc original i poc transitat, un paisatge a descobrir.
Una excursió una mica dura, d’un 20 quilòmetres, que es pot fer en unes sis hores, amb una ascenció acumulada de més de mil metres.


Antoni Llagostera Fernández