dimarts, 14 de maig del 2013

Torrent de la Masica

Aprofitant la festivitat del 1 de maig el Caminant per Catalunya va fer una nova sortida per la comarca del Ripollès. En aquest cas a Vallfogona de Ripollès, per gaudir del Torrent de la Masica i els seus entorns.
El punt d'inci es a la mateixa població, on val la pena visitar el seu nucli medieval, encapçalat per la plaça de la vila amb els seus carrers, o el campanar de la Mare de Déu del Pòpul.



Començem la caminanda seguint el GR-3 que travessa la riera amb un pont medieval construït al segle XIV pels senyors de Milany. A l'alçada de la Font de la Tosca, cal pujar les escales que hi ha a l'esquerra per visitar una antiga teuleria, la del Pinatar de l'Obra on hi havia un forn per coure teules i rajols.
Seguim la pista que ens portaria a Llestenosa però la deixem passant per els collets d'en Bauma i entrem dins el bosc on trobarem el forn de calç, una construcció de pedra que servia per coure la calç per fer cabanyes o arreglar cases. 



Al cap d'una estona ja trobem el Torrent de la Masica on brolla una quantitat d'aigua molt generosa. El mateix Torrent va fent vàries gorgues que anem seguint. També s'hi incorpora la riera de la font del Bisbe i més avall trobem un salt impressionant. Una passera ens ajuda a travessar i mentre anem deixant l'aigua enrere, podem visitar la cabana d'en Buxaté. Un cop recuperem la pista tornem a passar per la font de la Tosca, que també val la pena fer el recorregut que passa enmig d'aquest pedregam tant peculiar.



I amb una estoneta més i desprès de tornar a travessar la riera de Vallfogona tornem a arribar al poble. Una sortida que es pot fer tot l'any per gaudir de les estacions i els canvis que va fent. La primavera és una de les millors èpoques per fer-ho.



Una sortida que ens ha acompanyat la Carme Freixa, que coneix aquest territori pam a pam i que com a alcaldessa de Vallfogona, vetlla per que es conservi i alhora mira de recuperar el patrimoni del passat, com la teuleria i la cabana que hem vist.
FOTOS: Pere Ferrer