dilluns, 11 de febrer del 2013

Castell de Burriac

Nova sortida aquest dissabte 9 de febrer i estrenant comarca, el Maresme. Un recorregut de 12 kilòmetres per les poblacions d'Argentona i Cabrera de Mar i que forma part de la Marxeta 2012. Una sortida que organitza cada any l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, que a més ens ha guiat i acompanyat. Tot i que la sortida de la ruta era a Mataró, dins el Clos arqueològic Torre Llauder, nosaltres per qüestions de temps hem començat en un polígon, ja en terme d'Argentona, a tocar de la riera. Després de travessar l'autopista per sota, de seguida entrem en contacte amb la natura passant per  el veïnat de Sant Miquel del Cros i el veïnat d'Agell ja en terme de Cabrera. En aquest punt val la pena visitar primer la ermita de Santa Magdalena d'Agell, d'estil tardo-gòtic, d'una sola nau coberta amb volta de creueria i absis poligonal. La façana emblanquinada és de gran austeritat. I segon la Torre Ametller, una costrucció noucentista feta l'any 1929. Conserva les característiques arquitectòniques originals i s'ha ampliat per acollir un algerg de la Generalitat. 















En aquesta barriada també trobem cases molt antigues, avui recuperades per a restaurants o turisme rural.
A mida que anem pujant la muntanya, les vistes començen a ser espectaculars amb el mar de protagonista i la ciutat de Mataró i tot el seu entorn. Presisament hem parat a esmorzar en un lloc privilegiat, la Roca d'en Punsola. Lloc on el poeta Josep Punsola s'inspirava per escriure alguns dels seus poemes (va morir el 1949).













El següent punt de parada, les restes de l'antic poblat ibèric d'Ilduro, que ocupava unes 10 ha. Actualment hi ha restes de muralles, torres, i possibles edificis i però és de difícil accès ja que no està indicat i a més la mateixa vegetació ha anat tapant el jaciment i tot i que s'hi han fet excavacions, actualment està en força mal estat.
En aquest punt el camí puja força per anar a buscar el coll de Codera i des d'aquest accedir al punt més alt de la sortida, el Castell de Burriac (390 m).
Aquest si que està en bones condicions ja que les restes van ser restaurades el 1994. Va ser edificat el segle XI sobre unes antigues restes romanes.
Es conserva en bon estat la torre d'homenatge, bastida al segle XV sobre la base d'una torre medieval preexistent. Hi ha restes de la capella de Sant Vicenç, i d'una bona part de les muralles del segle XI. No cal dir que hi ha molt bones vistes i és molt visible des de bona part del Maresme.














I la tornada, per un altre recorregut, ens ha servit per conèixer més el terrirori, passant per zones típiques del Maresme, amb pins que van ser plantats en llocs on hi havia vinyes que es van treure per culpa de la plaga de fil·loxera que va arrasar les vinyes al 1880. I també les característiques del terra i la construcció granítica dels massissos i la seva erosió que han originat la sorra de les platges. Tot plegat, una sortida de 12 kilòmetres amb un desnivell acumulat de 600 metres i amb molt bona companyia.




I acabem donant les gràcies a en Víctor, el nostre guía, i els seus acompanyants, tots ells de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, que han demostrat la seva passió per la muntanya i el seu territori. http://agrupe.blogspot.com.es/
Segur que ens tornarem a veure.