dimarts, 9 d’octubre del 2012

El Carlit

Aquest dissabte 6 d'octubre hem fet una d'aquelles excursions emblemàtiques que tot excursionista ha de tenir al seu palmarès, el Carlit (2.923 m.), un dels grans cims dels Pirineus Orientals.
Hem fet la ruta tradicional sortint de l'estany de les Bulloses. Per arribar-hi des de Pugcerdà cal seguir la carretera cap a Bourg-Madame i Mont.Louis on trenquem a l'esquerra per una carretera que ens porta fins al punt de sortida. La primera part del recorregut és bastant plana i transcorre enmig de llacs (fins a 12 en tot el recorregut) com l'estany Negre, Viver, Sec, Comassa o Subirà entre d'altres.











No cal dir que a mida que es va guanyant alçada les vistes son explèndies. I davant nostre comencem a veure el Carlit i la pujada que ens espera. De fet fins a l'estany Subirà hem caminat un parell d'hores i només hem pujat uns 300 metres de desnivell. A partir d'aquest punt ens esperen gairebé 600 metres més, els més forts. A mitja pujada trobem l'estany gelat, petit però ideal per fer un descans (2.600 m.) I com no també toca grimpar una mica per passar enmig de les roques direcció al coll de Colomer. I el tram final va fent ziga zaga fins assolir el coll que separa els dos cims i a l'esquerra ja tenim el Carlit. Nosaltres hi hem arribat als voltants de les 12 invertint 3 hores 30 minuts de camí.  Estem a la muntanya més alta de la Cerdanya i la Catalunya Nord (14 metres més alta que el Puigmal) i les vistes son impressionants, a més avui hem tingut un dia fantàstic. Encara que era tard per esmorzar, ens hem estimat més fer-ho al cim per gaudir del paisatge. I ho hem fet amb força companyia tot i que es a l'estiu quan hi ha moltíssima gent. 
Un cop tips i feta la foto de rigor i les explicacions d'en Llagostera hem començat a baixar amb molta cura fins a l'estany Subirà on hem canviat el recorregut de pujada per acabar de gaudir dels llacs de la zona. 












Els estanys de Trebens, Castellar, Dugues i Viver per tornar al de les Bulloses. En total hem fet gairebé 16 kilòmetres amb 5 hores 30 minuts més un parell d'hores de parada i fonda. 
Fins i tot al cim del Carlit es respira l'aire independent que hi ha a Catalunya. Molts dels excursionistes es fan fotos amb estelades i criden Independència. I he sentit comentaris d'algún que no en portava dient que el pròxim dia l'agafaria per fer el mateix.
I com deia el temps ens ha acompanyat molt, al cim es podia estar amb màniga curta  tranquilament. Tot i així no ha faltat el cafetó d'en Colomer que avui estava al seu territori. Davant nostre teniem el Tossal de Colomer. El que no hem provat és l'aigua dels estanys que aquesta si devia estar glaçada. De fet no portavem l'especialista Busquets per experimentar-ho. En resum, una excursió que us recomanem que feu algun dia.