dijous, 13 de setembre del 2012

La Canal del Cristall del Cadí

Feia temps que els que fem possible Caminant per Catalunya teníem en el cap de fer la canal del Cristall, una de les vies més clàssiques de pujar la feréstega cara nord de la serra del Cadí. Finalment, posats d’acord tots els astres benefactors, el passat dissabte, dia 8 de setembre de 2012, varem fer realitat una excursió de les que deixen un record imborable.
La sortida fou des del coll de Pallers, al costat del poble d’Estana, que per cert estava en festes. El camí de pujada fins el peu de la paret del cadí mereix una menció ja que passa espais d’una gran bellesa (Graus de Riclà, coll de Reineres i Collet Roig) fins arribar a un lloc espectacular, el Prat del Cadí. Un forat herbat entre una pineda esplèndida.
I davant tens tota la majestuositat de la paret nord calcària de la serra del Cadí, amb tres canals que semblen totalment verticals, la canal d’Estana, la del Cristall i la de l’Ortiguer.












El camí que porta fins dalt de la carena de la serra del Cadí per la canal de Cristall es marcada com un PR amb senyals verdes i blanques. La pujada, utilitzant moltes vegades peus i mans, es considerable d’uns 700 metres de desnivell, amb inclinacions del 45 al 60 per cent.
Malgrat la duresa que suposa la pujada, mai tens sensació aguda de perill, encaixonant entre les parets verticals de pedra. Una pujada, en definitiva, de les que creen records i imatges molt especials.













Abans de sortir de la canal varem visitar la cova de la font de Cristall, que dona nom a la canal: Dins de la cova hi havia una font, avui desapareguda per despreniments del sostre, que sempre era gelada com un cristall.
Varem esmorzar, avançat el matí, al Puig de la canal de cristall, amb una vista magnífica sobre Gósol i amb el Pedraforca davant. El seguit de cims del Cadí, des del Comabona fins el Vulturó eren al nostra costat. Per la carena hi passa un GR, bastant transitat pel que varem veure.
Ens dirigirem cap el 1.018 metros de del pàrking de coll de Pallers (1.499 m alt) fins el coll de Canal del Cristall (2.517 m alt)
Per assolir el cim del Puig de Canal Baridana o Vulturó (2.653 m alt), el cim més alt cal Cadí, quasi una passejada, per retornar al coll de Quer.
I aquí varem començar el patiments. No varem saber trobar la canal del Llitze que volíem agafar i varem baixar per la canal de Quer i la immensa tartera de Llitze o de l’Orri Vell, més de cinc cents metros de desnivell ple de rocs de tots els tamanys i volums. Una baixa molt cruenta!














I per acabar-ho d’adobar, quan estavem ja reagrupats desprès de la dispersió provocada per la baixada, va caure una curta turmenta, amb pedra petitona gràcies a Déu, que va fer-nos baixar, sense cap camí a seguir, per mig del bosc, fins el coll de Reineres.
Una excursió que inaugura la temporada del Caminant per Catalunya, que aquest any promet molt, emocions i paisatges meravellosos.

Escriu: Antoni Llagostera Fotos: Ramon Busquets